Falkirk Wheel

Infotaula edifici
Infotaula edifici
Falkirk Wheel
Imatge
Nom en la llengua original(en) Falkirk Wheel Modifica el valor a Wikidata
EpònimFalkirk Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusAscensor naval i atracció turística Modifica el valor a Wikidata
Part deMillennium Link (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Obertura24 maig 2002 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Materialacer Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaFalkirk (Escòcia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 56° 00′ 01″ N, 3° 50′ 30″ O / 56.000277777778°N,3.8416666666667°O / 56.000277777778; -3.8416666666667
Lloc webthefalkirkwheel.co.uk Modifica el valor a Wikidata

La Roda de Falkirk, (en anglès Falkirk Wheel), anomenada així pel proper poble de Falkirk a l'Escòcia central, és un elevador de vaixells giratori que connecta el canal Forth i Clyde amb el canal Unió. Anteriorment, els dos canals estaven units per 11 rescloses, però a la dècada de 1930 es van emplenar amb terra.

El pla per reconstruir els canals d'Escòcia Central per connectar Glasgow amb Edimburg, va ser dirigit per British Waterways, amb suport i finançament d'autoritats locals, Scottish Enterprise, pel Fondo Europeu de Desenvolupament Regional i la comissió del mil·lenni. Des del principi la idea va ser crear una estructura digna del segle XXI per tornar a connectar els canals. Es va llançar una convocatòria, la qual va ser guanyada pel disseny de la Roda de Falkirk. Com a moltes de les estructures de la Comissió del Mil·lenni, aquesta compta amb un centre d'interpretació, tenda, cafeteria i saló d'exposicions.

La diferència d'altura entre els dos canals és de 24 m, aproximadament l'altura d'un edifici de vuit pisos. El Canal Central és 11 m més alt que el canal que es comunica amb la roda, per solucionar això, van col·locar filtres perquè els vaixells poguessin descendir a poc a poc. L'aqüeducte no va poder ser posicionat més alt a causa de problemes amb l'històricament important Mur d'Antoní.

L'estructura es troba prop del fort Rough Castle, i la població més propera és Tamfourhill. El 24 de maig de 2002, la reina Isabel II va inaugurar la Roda de Falkirk com a part de la seva celebració de Noces d'Or amb la Corona. La inauguració es va retardar un mes a causa d'una inundació que va ser resultat d'un acte de vandalisme, la qual cosa va obligar a obrir les comportes de la Roda de Falkirk.[1]


From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy